Fysio

Hieronder volgen verschillende opties wat betreft Fysiotherapie bij dieren

ONDERZOEK

Algemeen onderzoek Dit is de algemene werkwijze van de dierfysiotherapeut(e). Een dier aangeboden aan een dierfysiotherapeut moet altijd verwezen zijn door een dierenarts,of het moet gaan om een preventieve screening of een (half)jaarlijks onderzoek. Een kort vraaggesprek met de eigenaar van het dier over de klacht, daarna volgt een onderzoek en aansluitend de behandeling en advies en/of oefeningen.

BEHANDELING

de dierfysiotherapeute beschikt over een aantal behandelmogelijkheden, zowel bij hond als bij paard:
- Massage
- Bewegingstherapie
- Nu ook Dry-Needling
Door middel van acupunctuurnaalden de spierknopen aanprikken waardoor een verkorte en pijnlijke spier zich zal gaan ontspannen, een zeer effectieve en snelle methode om je paard soepeler en pijnvrij te krijgen! kijk voor meer info en de speciale actie op de dry-needling pagina.
- Voorlichting
Het laatst genoemd, maar dit is wel een van de belangrijkste onderdelen. Omdat een behandeling van een dierfysiotherapeut maar een half uur tot een uur duurt, heeft het dier per dag nog zeker 23 uur dat er geen behandeling plaatsvindt, en heel waarschijnlijk nog wel veel meer. Het is dus erg belangrijk dat de eigenaar van het dier weet wat wel of niet verstandig is. Ook is het mogelijk om een trainingsschema op te stellen en door te nemen, of in het algemeen een voedingsadvies te geven.

PAARDEN

indicaties:
� verzet bij het rijden (bokken, stijgeren, onder u uit vluchten)
� verzet bij het opzadelen en/of opstijgen
� moeite hebben met het inbuigen of nageven
� kreupelheid of stijfheid (anders lopen dan normaal)
� verzet van een jong paard tijdens het inrijden, dit kan ook pijn betekenen
Ook bij paarden is het erg belangrijk om regelmatig een preventief onderzoek uit te laten voeren (bv een keer in een half jaar of een jaar). Een paard is van nature een vluchtdier. indien een vluchtdier t.o.v een roofdier laat zien dat hij ergens last van heeft is het een gemakkelijkere prooi. Hierdoor zal een paard niet snel klachten laten zien. Het gevolg is dat, indien hij dit wel laat zien, de klachten meestal al langere tijd ontstaan.

Het bewegingsapparaat van een paard is ook van meerdere factoren afhankelijk. Van de bewegingen die het paard zelf maakt (klem liggen in de stal of verstappen in de wei), van de bewegingen die de ruiter van hem vraagt (denk ook aan overbelasting van een jong net ingereden paard) de passing van het zadel is ook erg belangrijk (denk hierbij opnieuw aan een jong paard, dat meer spieren ontwikkelt, of een ouder paard waarbij de spieren minder worden) en natuurlijk de manier van rijden heeft enorm veel invloed op het paard.

HONDEN

afwijkingen aan het bewegingsapparaat ten gevolge van:
� hernia
� kreupel of mank lopen van de hond
� een operatie
� acute letsels aan spieren, banden en gewrichten na blessure of ongeval
� gewrichtsafwijkingen zoals:OCD, HD, LPA of LPC
� ouder wordende hond
� te dikke hond

Ook is het mogelijk om een preventieve controle te laten uitvoeren door uw dierfysiotherapeut, zo weet u of uw hond goed beweegt en krijgt u advies mee om dit eventueel nog te verbeteren.